Oletko koskaan kirjoittanut Googleen omaa nimeäsi ja katsonut, mitä kaikkea nimelläsi löytyy? Minä kokeilin nyt…

Itse asiassa minusta löytyy aika vähän tietoa, mistä olen toisaalta helpottunutkin. Ensimmäisenä avautuu linkki Facebook-profiiliini. Luulenpa, että Googlekin on jo sen verran tietokoneen käytöstäni viisastunut, että osaa sitä ehdottaa. Mutta siitä olin yllättynyt, että sain kuvia itsestäni näkyviin ihan vain Facebookiin sisään kirjautumalla. Taidan käydä vähän tsekkaamassa asetuksia tämän postauksen kirjoittamisen jälkeen. Löydän myös oman työpuhelinnumeroni. Löydän omalla nimelläni myös paljon muuta, opinnäytetöitä, uutisia ja yhteystietoja sekä sukuselvityksiä, jotka eivät koske minua millään tavalla… Tiedänkin, että kanssani täällä Suomessa on saman nimisiä ja itse asiassa meitä on kolme saman nimistä ja olemme joskus asuneetkin samalla paikkakunnalla. Tämä on aiheuttanut sekaannuksia ja aiheuttaa välillä edelleen. Onkin siis aika mielenkiintoista, millaisen kuvan joku täysin vieras voisi minusta tai muista samannimisistä saada, ellei yhtään tietäisi, mitkä tiedot oikeasti liittyvät keneenkin. Pelkän etu- ja sukunimen avulla saa siis nimisistäni ihmisistä aika kattavan valikoiman erilaisia ihmisiä, joten sen luomaan kuvaan identiteetistä ei voi omalla kohdallani täysin luottaa. Kaikki minua itseäni koskevat tiedot ovat kyllä oikeita, mutta kaikki nimelläni haettava tieto ei liity minuun itseeni lainkaan.

Olen pyrkinyt itse pitämään omia sosiaalisen median profiilejani koskevat tiedot melko hyvin asetusten avulla pienen piirin tietoina. Tiukentamalla asetuksia pystyy ainakin jonkin verran vaikuttaa siihen, miten ja mitä tietoa muut ihmiset voivat saada näkyviin. Kaikkeen tietoon, esimerkiksi työpuhelinnumeron näkymiseen ei kuitenkaan voi vaikuttaa. Oman henkilökohtaisen puhelinnumeron ja osoitteen saantia olen rajannut ja siksi minua onkin pariin otteeseen lähestytty henkilökohtaiseen elämään liittyvissä asioissa työpuhelimen kautta. Vaikea sanoa, mikä missäkin kohdassa olisi järkevä tapa toimia.  

Niihin tietoihin, joita itse on sosiaaliseen mediaan lisännyt taitaa olla myös jonkinlainen poistamismahdollisuus. Sellaisten tekstein tai kuvien poistaminen tai muokkaaminen, jotka joku toinen ihminen tai taho on lisännyt, on huomattavasti haasteellisempaa. Itse jouduin sellaisen tilanteen eteen, kun kirjoitin kokemuksistani ulkomailla toteutuneeseen vapaaehtoistyöprojektiin osallistumisesta minua matkan järjestelyissä tukeneen organisaation sivuille, että joitakin vuosia myöhemmin organisaation sivuilla nimeni alla olikin toisen ihmisen teksti. Organisaation työntekijä vaihtui ja organisaation sivuja uusittiin ja siinä yhteydessä pääsi tapahtumaan tällainen kömmähdys. Huomattuani virheen korjasin sen ottamalla yhteyttä organisaation työntekijään ja lähettämällä kirjoittamani tekstin hänelle. Teksti korjattiin ja asia oli hetken oikein, mutta sitten organisaation sivuja päivitettiin ja taas nimeni alle vaihtui se sama teksti, joka oli siellä ennen asian korjaamista. Tämäkin erehdys korjattiin edellisen tapaan. Huomasin ja opin tästä tilanteesta sen, miten tärkeää itselle on, että oma nimi yhdistyy juuri minun sanomaani/kirjoittamaani. En epäillyt yhtään lähteä korjaamaan virhettä. Nyt sivuja on uudistettu ja oma tekstini on pysynyt oman nimeni alla, kävin vielä tarkistamassa ennen kuin asian tähän kirjoitin! 😊

Koen, että olen sellaisessa asemassa ja roolissa työssäni ja omassa elämässäni, että sosiaalisesta mediasta löytyvistä tiedoistani tuskin ollaan kovinkaan kiinnostuneita. Julkisuuden henkilöillä ja julkisissa viroissa olevilla tilanne on varmasti erilainen. Heitä koskevat tiedot kiinnostavat vahvasti esimerkiksi mediaa ja tiedoista voidaan yrittää kaivella mielenkiintoisia otsikoita. Toisaalta some-julkisuus voi lisätä helpolla tavalla julkisuuden henkilön tai esimerkiksi politiikkaan pyrkivän tunnettavuutta.  Julkisuuden henkilön rooliin vaikuttaa valitettavasti kuuluvan myös taakka kantaa tekojensa seuraukset, sillä usein pienikin virhe käsitellään vahvasti sosiaalisessa mediassa. Tästä on hyvä olla tietoinen. Tämä koskettaa myös organisaatioita, joiden johtavassa asemassa olevat työntekijät kuuluvat tähän joukkoon, joiden teot ovat hyvinkin nopeasti julkisia. Tällaisen negatiivisen julkisuuskuvan hälventämisessä myös organisaation työntekijät voivat joutua kantamaan kortensa kekoon.

Digitaalinen identiteetti muodostuu siitä kaikesta tiedosta, joka meistä internetin kautta löytyy. Oman digitaalisen identiteetin tutkiminen tässä tehtävässä oli mielenkiintoista. Olisi tärkeää, että omaan dgitaaliseen identiteettiin pystyisi vaikuttaa ja että kaikki omaan identiteettin liittiyvä tieto olisi oikein.